Kennisblog: wat wij hebben geleerd van 42.832 verzonden jobalerts via WhatsApp

by Lars | 24 juli 2023 | Blog

Een van de automations die Joboti aanbiedt in het Pro-abonnement, is de Jobalert. Hiermee verstuur je via WhatsApp een specifieke vacature naar geselecteerde kandidaten. Aan de hand van de reactie van de kandidaat kunnen we zijn of haar status automatisch updaten in jouw ATS. Jobalerts kunnen ook via e-mail worden verstuurd, maar de kans dat jouw e-mail gelezen wordt en de kandidaat er ook daadwerkelijk op reageert, is in de praktijk heel klein. De open rate van een WhatsApp-bericht is dik 90% en de response rate ligt ruim boven de 50%!

Van 13 willekeurige klanten van Joboti hebben wij de jobalerts (42832 berichten!) die zij hebben verzonden geanalyseerd. Aan de hand van de onderzoeksresultaten geven we je in deze blog je een aantal tips om de ideale jobalert te maken.

Wat is een jobalert nou precies?

Een jobalert is een automation die Joboti aanbiedt; een specifieke vacature naar een kandidaat waarin je als recruiter vraagt of hij of zij misschien interesse heeft in een vacature die jij op dat moment aanbiedt. Bij Joboti kiezen we ervoor om een jobalert via WhatsApp aan te bieden. Berichten via WhatsApp hebben een hogere openrate dan e-mail en ook de response rate is een stuk hoger dan bij e-mail.

Factoren om rekening mee te houden

Voor het versturen van een goede jobalert dien je rekening te houden met een aantal factoren.

  • Personal touch: ten eerste moet je als recruiter altijd een persoonlijke draai geven aan het startbericht.
  • Het tijdstip: ten tweede is het tijdstip van het versturen van een jobalert. Uit onze data is gebleken dat de ochtend tussen 7.00 uur en 9.00 uur (een response rate van ruim 60%) en de lunchperiode tussen 11.00 uur en 13.00 uur (dik 55%) het meeste kans van slagen hebben. Maar denk ook eens aan het versturen van een jobalert buiten werktijd. Kandidaten zijn dan in principe niet aan het werk en hebben alle tijd om jouw bericht rustig te lezen en te beantwoorden.
  • De dag: als we verder in de data duiken, kunnen we ook zien welke dag het meest succesvol is om een jobalert te sturen. De maandag (antwoordpercentage van ruim 56%) en woensdag (55%) zijn de beste dagen, gevolgd door de vrijdag (50%).

De ideale jobalert

Je kunt als recruiter op allerlei verschillende manieren je startbericht schrijven. Het belangrijkste verschil is de toon die bedrijven geven in dat eerste bericht. Sommige bedrijven komen erg persoonlijk over en willen laten lijken of de kandidaat met een echt persoon praat, terwijl anderen meteen zeggen dat er met een chatbot gepraat wordt. De laatste groep bedrijven kiest echter voor de middenweg.

Een bericht met een personal touch is altijd de beste oplossing. Maar in onze data zien we ook dat bijna 65% van de bedrijven kiest voor de middenweg, dus een combinatie tussen het persoonlijke bericht én de chatbot. Een prima alternatief, zolang je de naam van de recruiter maar noemt. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit bericht: “Hi <naam>, Dit is een bericht van Suus, de digitale recruiter van SchaalX. We hebben wellicht een leuke opdracht voor je beschikbaar als <functie> bij <organisatie>. Zou je hier meer over willen weten?” Of deze: “Hoi <naam>! Bij Modoc hebben we een nieuwe vacature die mogelijk interessant voor je is. Het gaat om <functie> in <plaats>. Heb je interesse?

Benieuwd hoe jij WhatsApp in kan zetten om je recruitment proces te optimaliseren?

Lees de whitepaper die je recruitment proces optimaliseert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Joboti.nl - Whatsapp inzetten

Wij gaan verder als:

Toffe update: Joboti.com wordt binnenkort gemigreerd naar Textkernel.com voor een nog betere ervaring!