Recruitment automations

Ontdek in welke fasen van het proces we je ondersteunen.

Joboti laat je nog slimmer werken. Hiermee wordt een deel van het recruitmentproces gedigitaliseerd en haal je hogere conversieratio’s, 24/7 bereikbaarheid, snelheid, efficiëntie en een verbeterde candidate experience in huis. 

Voor sollicitatie

FAQ

Kandidaten hebben vragen. Over je bedrijf, de sollicitatieprocedure en benodigde kwalificaties. Die vragen kunnen zomaar buiten kantoortijden opkomen, als jij als recruiter in de sportschool bent of ligt te Netflixen op de bank. Bijna de helft van deze vragen wordt na vijf uur of in het weekend gesteld. Onze virtuele assistent kan 80% van de veelgestelde vragen beantwoorden. Uiteraard volledig in jouw tone of voice. Vragen waarop hij het antwoord schuldig blijft, mailt de recruitment chatbot direct naar je door. De kandidaat geeft aan via welk kanaal hij een reactie wil ontvangen.

Contact

Wij zien dat kandidaten sneller een contactverzoek doen via een chatbot dan via een contactformulier. Wanneer dit gebeurt stuurt de chatbot het verzoek direct door naar de betrokken vestiging of recruiter met de meeste kennis van zaken. Ook kan de recruitment chatbot ervoor zorgen dat je collega alvast voorbereid is.

Job alerts

Job alerts wijzen je kandidaten op interessante nieuwe opdrachten of vacatures. Je verstuurt ze via e-mail, waar ze verloren gaan in eindeloze lijsten. Je wilt je job alert laten opvallen. Door de integratie met WhatsApp – ping! – zien jouw geselecteerde kandidaten jouw job alerts direct op hun smartphone. Een WhatsApp-bericht wordt door 99% van je kandidaten geopend. Mensen reageren veel sneller via chat dan op een e-mail. De reactie van een kandidaat wordt direct verwerkt in het ATS-systeem. Ook onze chatbot zit niet stil: als een kandidaat enthousiast reageert op de nieuwe opdracht, gaat er meteen een mailtje naar de betrokken recruiter.

 

Tijdens sollicitatie

Online

Waarschijnlijk is de SOLLICITEER-button de belangrijkste van je hele ‘werken bij’-pagina of vacaturesite. Wij geloven dat solliciteren sneller kan. Veel sneller. Via onze recruitment chatbot of WhatsApp. Solliciteren via chat is zo gepiept, dus je zult meer sollicitaties ontvangen. Bijkomend voordeel: in een chat kun je kandidaten direct uitvragen. 

Door toevoeging van een simpele WhatsApp-button aan je website, worden kandidaten aangespoord te solliciteren via chat. Even het mobiele nummer invullen en akkoord gaan met de start van de chat en jullie hebben contact! Jij bepaalt zelf welke vragen de chatbot aan iedere kandidaat stelt. Deze kunnen per vacature verschillen. Ook de taal en tone of voice bepaal je helemaal zelf. Zo pas je het gesprek optimaal op je doelgroep aan.

De websitebouwer is er vaak niet bij nodig: Google Tag Manager plaatst de button in een mum van tijd op je website. Natuurlijk assisteert Joboti je hierbij.

Pre-select

En dat kan op het moment dat een kandidaat solliciteert, maar ook nadat de kandidaat gesolliciteerd heeft, bijvoorbeeld via het formulier. Als een kandidaat bijvoorbeeld slechts zijn naam, telefoonnummer en e-mailadres heeft achtergelaten via de website, is het moeilijk.

Interviews inplannen

Een nieuwe kandidaat heeft bij je gesolliciteerd. Je bent enthousiast over zijn profiel en wilt hem graag uitnodigen voor een gesprek. Vroeger moest je gaatjes zoeken in je agenda, die gaatjes doormailen, wachten op een reactie en de afspraak inplannen.

Dat kan sneller. Zet je de kandidaat in je ATS op ‘uitnodigen’ dan verzendt onze recruitment chatbot direct een WhatsApp-bericht met het goede nieuws, plus beschikbare data voor het interview. Doordat wij realtime koppelen aan je agenda kan de kandidaat zelf zijn interview inplannen. Dat scheelt je minimaal 10 minuten, pér kandidaat.

Beschikbaarheidscheck

Een kandidaat kan nóg zo goed aansluiten bij je nieuwe opdracht, maar als hij niet beschikbaar is, heeft het inspreken van drie voicemails weinig zin. Hoe kun je de beschikbaarheid van kandidaten eenvoudig actueel houden? Met onze chatbot! Deze vraagt kandidaten via WhatApp om hun actuele beschikbaarheid. Wanneer een kandidaat zijn beschikbaarheid via WhatsApp update, zet onze chatbot de informatie in het kandidaatprofiel in je ATS. Vanaf nu weet je altijd welke kandidaten beschikbaar zijn. Dat scheelt een hoop gedoe.

Sollicitatie-updates

Bestel je vandaag een luchtbed op Bol of Coolblue, dan kun je 24/7 traceren waar het zich bevindt: is het nog in het distributiecentrum, of belt de postbode al bijna aan?

Hoe anders is dat als je gaat solliciteren? Met een beetje mazzel ontvang je direct na je sollicitatie een saaie mail dat je sollicitatie in goede orde is ontvangen. Daarna blijft het stil. Terwijl een sollicitatie een meer life changing event is dan het bestellen van een luchtbed.

De inzet van een chatbot in WhatsApp verbetert de candidate experience tijdens het sollicitatieproces aanzienlijk. Bijvoorbeeld door bij bepaalde stappen automatisch een bericht naar de kandidaat te sturen. Met nadruk op het woord automatisch: als recruiter ben je al druk genoeg met intake- en arbeidsvoorwaardengesprekken en de zoektocht naar geschikte kandidaten.

In zo’n automatisch WhatsApp-bericht kun je kandidaten, net als bij het luchtbed, 24/7 op de hoogte houden van de status. Ook kun je bijvoorbeeld tips geven voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Als een kandidaat daarna nog vragen heeft, schakelt de chatbot door de recruiter. Ook dit weer: automatisch. Handig toch?

Events | Beurzen

Stel dat je binnenkort op een carrièrebeurs staat. Dan wil je graag gegevens van geïnteresseerde bezoekers vastleggen. Potentiële kandidaten die je stand bezoeken, kunnen een QR-code scannen met hun eigen smartphone. Automatisch start een WhatsApp-gesprek. Handig om de kandidaat meteen wat vragen te stellen en te wijzen op carrièremogelijkheden in jouw organisatie. De chatbot houdt alles nauwkeurig bij in een recruitmentsysteem. Niet alleen de gesprekslog, maar ook de bron, zodat je weet wie zich op welk event heeft geregistreerd.

Winkels

Beschik je over winkels? Dan komen kandidaten soms in persoon vragen naar de mogelijkheden. Je wilt ze eenvoudig laten solliciteren. Via een QR-code wordt direct een chat in WhatsApp opgestart. Als je een unieke QR-code koppelt aan elk filiaal, weet de chatbot waar het gesprek plaatsvindt en kan de dialoog worden aangepast aan de locatie. Binnen enkele minuten heeft de kandidaat gesolliciteerd en zijn alle gegevens zichtbaar in het recruitmentsysteem.

Na sollicitatie

Feedback

Onze chatbot kan gekoppeld worden aan elke fase in het sollicitatieproces. Op die manier kun je eenvoudig feedback vragen via Whatsapp, bijvoorbeeld na een interview of bij het afronden van het proces. Onze chatbot koppelt de feedback aan het kandidaatprofiel in je ATS en mailt de betrokken recruiter zijn behaalde score.

Actueel houden profiel | GDPR

In het kader van de AVG-wet moet je kandidaten regelmatig polsen of ze nog akkoord gaan met het bewaren van hun gegevens. Veel organisaties sturen daarom e-mails met het verzoek tot toestemming. Lang niet iedere kandidaat opent die berichten. Afhankelijk van je privacybeleid dien je de kandidaten die niet reageren te verwijderen uit je ATS-systeem. Zonde van de opgebouwde relatie. En een tijdrovende exercitie.

Een recruitment chatbot biedt uitkomst! Door middel van een simpel WhatsAppje zien kandidaten het verzoek om toestemming direct op hun smartphone. Een ‘ja’ of ‘nee’ terug en de klus is geklaard. De chatbot registreert het antwoord in het ATS.

Een WhatsApp-bericht wordt door 99% van de mensen geopend. Dat is significant vaker dan een e-mail. De responserateis ook veel hoger: onze ervaring is dat drie keer zoveel kandidaten op een vraag reageren die via WhatsApp gesteld wordt. Zo zullen beduidend meer kandidaten toestemming geven om hun gegevens in je systeem te bewaren en gaat je harde werk niet verloren.

Benieuwd naar de mogelijkheden?