Hoe belangrijk is de toon van je chatbot?

Hoe belangrijk is de toon van je chatbot
by Lars | 28 november 2021 | Blog

Samen met Nicol Tadema van VoorTekst schreef onze Luuk een artikel voor Werf& over het belang van tekst in een chatbot. Als recruiter gebruik je een andere toon in je selectiegesprekken en wervingsteksten als je monteurs werft, vergeleken met bijvoorbeeld vakkenvullers. Daarom is het belangrijk dat je recruitment chatbot ook de juiste toon gebruikt in de gesprekken met kandidaten. Waarom en hoe je dat doet, lees je hier in het volledige artikel.

Veel reacties buiten werktijden

Een chatbot kan het leven van een recruiter een stuk aangenamer maken, maar dan moet hij wel goed werken. Niet alleen qua techniek, maar ook qua taal. Even een snelle rekensom: een week bestaat uit 168 uur, waarvan er gemiddeld 40 gewerkt worden. Dat houdt in dat er 128 uur geen recruiter beschikbaar is. “En uit onze analyses blijkt dat 45% van alle chatconversaties na werktijd of in het weekend is. Voor een kandidaat zijn dit dé momenten om te solliciteren. Dan is het ook prettig om direct reactie te krijgen”, aldus Luuk van Neerven, co-founder van Joboti.

Een chatbot helpt niet alleen bij de candidate experience, het is ook een hulpmiddel voor de recruiter. Is een kandidaat op zoek naar een nieuwe baan, dan kan de chatbot aan de hand van een serie goed doordachte vragen direct de perfecte vacature tevoorschijn toveren. “Een chatbot zal de recruiter niet vervangen, alleen assisteren”, legt Luuk uit. “Standaardvragen die recruiters dagelijks tegenkomen, worden opgepakt door deze chatbot. Zo kan de recruiter zich weer volledig focussen op de kandidaat.”

Kracht van woorden

Nicol Tadema, oprichter en directeur van Voor Tekst: “Ik geloof in de kracht van woorden. En de mogelijkheden die tekst en chatbots hebben, zijn oneindig. De manier waarop je iemand aanspreekt, is de maker of de breker. Of eigenlijk het verschil tussen wél een sollicitant of géén sollicitant. Neem bijvoorbeeld een productiemedewerker bij een fabriek, deze man of vrouw spreek je op een andere manier aan dan bijvoorbeeld een senior accountant.”

Het is de droom van Nicol dat het standaard sollicitatieformulier wordt vervangen door chatbots. “De combinatie van techniek en tekst maken deze droom nu waar. De flow van chatbotberichten en de dialoog moeten kloppen om de drempel lager te maken om te solliciteren.” Luuk vult aan: “De stap om te solliciteren wordt niet kleiner als iemand een hele lijst met verplichte velden moet invullen. Een chatbot maakt dit proces veel leuker. Een tekst als ‘we zijn er bijna’ als je als kandidaat op het punt staat om af te haken, kan juist net de trigger zijn om toch je cv op te sturen.”

Kortom: van een kil, koud en statisch formulier waar je met zweethanden op ‘verzenden’ klikt naar een vloeiend gesprek waarbij je binnen no time je cv achterlaat.

Benieuwd naar alle mogelijkheden die de chatbots van Joboti? Plan dan hier een gratis persoonlijke demo in!

Benieuwd hoe jij WhatsApp in kan zetten om je recruitment proces te optimaliseren?

Lees de whitepaper die je recruitment proces optimaliseert

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Joboti.nl - Whatsapp inzetten